Gorące tematy: Wolni i Solidarni Smoleńsk Zostań BLOGEREM! RSS Kontakt
Uwaga! Wygląda na to, że Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript. JavaScript jest wymagany do poprawnego działania serwisu!
12 postów 4 komentarze

Conectum.Upadłość konsumencka. Oddłużanie. Kredyty.

Kredyty-Conectum - Oddłużanie. Upadłość konsumencka. Kredyty oddłużeniowe. Prawo. Conectum. Wszystko co chciałbyś wiedzieć o oddłużaniu, a nie wiedziałeś gdzie zapytać.

Polskie podmioty i ich przygotowania do ustawy RODO..

ZACHOWAJ ARTYKUŁ POLEĆ ZNAJOMYM

Polskie podmioty i ich przygotowania do ustawy RODO, czy placówki publiczne i prywatne są na to gotowe?

Już 25 maja 2018 roku wchodzi w życie RODO, czyli unijne rozporządzenie dotyczące ochrony danych osobowych. Wydaje się, że w ciągu 8 miesięcy można odpowiednio przygotować się do wdrożenia unijnego prawa, jednak w wielu przypadkach maj w 2018 roku będzie trudny dla przedsiębiorców i instytucji publicznych. Rozporządzenie RODO, które przyjął Parlament Europejski w sprawie przepisów dotyczących ochrony danych osobowych w krajach członkowskich narzuca wyjątkowo trudne regulacje na wszelkie podmioty przetwarzające dane osobowe, nakładając tym samym wyjątkowe obostrzenia w przetwarzaniu danych również na placówki publiczne w tym szpitale.

Kogo dotyczy RODO, czyli Rozporządzenie Ogólne o Ochronie Danych Osobowych?
Czy polskie szpitale są gotowe na wdrożenie RODO i wiedzą jak wprowadzić zmiany?

Wiele placówek nie wie jak dbać o prawa pacjenta pomimo faktu, że za kilka miesięcy wchodzą nowe przepisy o przetwarzaniu danych osobowych. Zgodnie z nowymi przepisami, za wyciek danych pacjentów placówka może zapłacić nawet do 20 mln zł euro kary. W celu min. egzekucji kary powołany zostanie Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych , który może nakładać kary pieniężne sięgające nawet 20 mln euro dla przedsiębiorców i 100 tys. zł dla administracji publicznej. Wyjątkiem będą instytucje takie jak: muzea, biblioteki, kina czy teatry, które generalnie nie gromadzą danych wrażliwych.

Zmiany, zmiany, zmiany…

Rozporządzenie to wiele zmian. Podstawą, z której wynika owe rozporządzenie docelowo ma być zabezpieczenie interesów obywateli. Już na etapie pozyskiwania naszych danych administrator danych osobowych (ADO) będzie zobowiązany do podania informacji o okresie ich przechowywania, zamiarze ich przekazania do osób trzecich, etc. Prawdopodobnie będzie to stanowić możliwość na wyeliminowanie dziesiątek telefonów i maili po zakupie np. telewizji kablowej, abonamentów telefonicznych itp., które w dużej ilości zaczynają występować akurat po zakupie. 

Pojawi się obowiązek prowadzenia rejestru czynności przetwarzania wewnątrz organizacji.

Obecnie nie ma obowiązku powoływania administratora bezpieczeństwa informacji, a unijne rozporządzenie obliguje do takiej zmiany. Od maja 2018 będzie to obligatoryjne w ramach ochrony danych przedsiębiorstwo, placówka szpitalna itp. będzie musiała powołać Inspektora Ochrony Danych (IOD). Klienci, pacjenci i osoby, których dane będą przetwarzane będą miały prawo kontaktować się z nim w sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych. Ich zakres powiększył się o dane genetyczne i biometryczne.

Chodzi tu o prawo do usunięcia danych (zwane wcześniej prawem do bycia zapomnianym) i prawo przenoszenia danych w zakresie internetowych potentatów jak Google i Facebook, itp. 

„Donosicielstwo na samego siebie” ??

Nowe przepisy obligują do donoszenia na siebie, gdy dane osobowe wyciekną. W momencie, w którym sami przyznajemy się do popełnionego błędu możemy liczyć na łagodniejsze  potraktowanie przez GIODO. Co więcej, w niektórych wypadkach trzeba będzie też poinformować o incydencie osoby, których dane wyciekły (np. klientów). Przypominamy w tym momencie o karach nawet do 20 mln euro lub 4 % całkowitego rocznego  światowego obrotu z poprzedniego roku.

Zatem jak nowe prawodawstwo wpłynie na korporacje, duże podmioty, małe i średnie firmy, ale również na placówki publiczne? Poczekamy, zobaczymy..

KOMENTARZE

  • Poczta SA zwana "polską" sprywatyzowana spółka prawa handlowego
    w której udziały posiadają pracownicy.
    Dysponuje dostępem do bazy PESEL.Posiada ogromną bazę danych Polaków.Na jakiej podstawie?
  • A ja tam wierzę
    że możemy spać spokojnie bo nasze wrażliwe dane i tak trafią do kogo trzeba....

OSTATNIE POSTY

więcej

ARCHIWUM POSTÓW

PnWtŚrCzPtSoNd
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031